tisdag 21 juni 2011

YPK-faktorn m m


Ingen YPK-faktor i det här vattenglaset

Packleader har städat bort tidningshögen på köksbordet.
Att rensa bland tidningarna rensar tankarna, vilket behövs ibland i slutspurten av en stor översättning.
Dessutom hittar man så mycket intressant läsning.
Om lukt och smak skrev t ex DN för några söndagar sedan.
Människan har omkring 300 luktgener - eller 1 000 egentligen, men 700 har slutat fungera hos oss. Hundar och råttor har betydligt fler aktiva luktgener.
Men om luktsinnet är som en orgel av doftackord är smaksinnet mer som en flöjt, uppbyggt av enstaka toner.
Människan har 35 smakgener som fångar upp fem grundsmaker: sött, surt, salt, beskt och umami. Kan smak av metall och fett vara ytterligare två grundsmaker? Det tvistar forskarna om.
Från smak till vin.
Och YPK-faktorn. Packleader läser om test av boxvin i en veckogammal Sydsvenskan.
YPK betyder yrsel per krona.
(Systemets billigaste box vitt får bra betyg. Zumbali Chenin Blanc för 129 kr. Det blir hög YPK-faktor. Högsta betyget för smak och kvalitet får en låda rött, Rive Barbera, 199 kr.)

Helt gratis och inte ett dugg behagligt rusig är den svindlande skräck som uppstår när Gina inte kommer hem på kvällen. Efter att ha följt med upp till stora betet blev hon kvar där igår.
Sånt skapar oro - vi har så mycket räv runt gården i år.
Imorse var det räddningsexpedition: packleader och Dixie letade och ropade. Och se - där kom hon ur det höga gräset!
Mer behövs inte för att känna lycka och arbetsro.

Inga kommentarer: