fredag 28 november 2008

Pluto och handarbetstrenden


Packleader läste om den nya handarbetstrenden i DN häromdagen. Det påstås att vi numera drar ner på shopping och tillverkar själva istället. Stickklubbar ploppar upp, stickkafér också. Det knypplas inför publik (applåderas det då när en särskilt komplicerad spets blir klar?), det ges privatlektioner i stickning.
Andra tecken är att det ges ut fler handarbetsböcker och startas fler handarbetsbloggar. Bort med bling-bling. Eller fejk is over, som en designer på modehuset Lanvin har svarat på frågan om hur lågkonjunkturen kan komma att påverka modet.
Packleader gläder sig åt tanken på en minskad konsumtion och minns sin egen första handarbetsvåg: när hon var tonåring och sydde alla sina kläder själv. Det var enda sättet att vara trendig när man bodde i en småstad på den tiden.
Andra vågen var när hon var småbarnsmamma och började sy barnkläder. Underbart roligt och kreativt.

Packleader har aldrig någonsin trott att handarbete varit förspilld kvinnokraft, så feminist hon är. Men när DN:s reporter skriver: "Ett omsorgsfullt broderi har större chans att göra dig ihågkommen hos barnbarnen än fem hundra timmars övertid", skruvar hon på sig av obehag. Kan sådana kommentarer skapa något annat än ännu mer dåligt samvete hos den förälder som sliter för att få ihop tillvaron? Packleader hyllar kreativiteten - men den ska baseras på lust.

Men vad har nu det här med husdjur att göra? Är det tredje vågen - att handarbeta till de fyrbenta familjemedlemmarna kanske?
Nej då, bara en anledning att visa Pluto i Melbas stickade kolt. Ser hon lite obekväm ut? Det måste väl bero på att hon är så trendkänslig ... maskinstickat, fy katten!

1 kommentar:

Brainstorm sa...

När jag såg bilden på Pluto undrade jag om Packleader hade fått totalt spel, mern efter att ha läst textenblev jag lugnare. Dixi kommer säkert att trivas i den.