tisdag 22 september 2009

Himmel eller shellvete?


Hur blir det med Dixies badvatten?

Packleader bor i Colonussänkan.
Därmed finns det viktiga frågor att ta ställning till: Ska vi satsa på fossila bränslen? Och hur går det med grundvattnet?

Det stormar här i kommunen.
Upprörda möten har hållits sedan Shell fått tillstånd att provborra efter naturgas på några ställen i Skåne och valt ut platser i tre kommuner – Hörby, Sjöbo och Tomelilla. För en dryg vecka sedan var det möte i Östraby i Hörby kommun, ett kaotiskt möte enligt tidningen, som fick Shells informatör att fälla kommentarer som ”motståndsrörelsen saboterade mötet”.

En motståndare till provborrningarna är kyrkoherden i församlingen, Eva-Karin Lindgren. I söndags bjöd hon in till en kampgudstjänst nära borrplatsen i Oderup i Hörby kommun. Hon vill kämpa för naturen, miljön och människorna som bor i området.
- Församlingsborna är emot provborrningarna. Det handlar om deras liv. Och vi måste också se till att de jordbruksarealer som vi har bevaras, säger Eva-Karin Lindgren i en intervju i Skånska Dagbladet.

En annan motståndare är Kicki Myrberg, Oderupsbo och aktiv i nätverket Heaven or sHell, som motsätter sig provborrning efter naturgas i Skåne. Hon säger i Skånskan: - Om kommunens vattentäkt i Oderup förstörs, så påverkar det alla som bor i Hörby kommun.

Vattentäkten i Oderup, som försörjer både Oderup, Östraby och Västerstad med vatten, ligger nämligen sju hundra meter från den plats där Shell vill provborra.

Enligt tekniska nämnden är det ”värsta scenariot” om grundvattnet skulle skadas det här: Vatten måste levereras till hela den södra delen av kommunen. En anslutning till Sydvatten skulle kosta runt 65 miljoner kronor.

Ikväll är det möte igen.

Inga kommentarer: