tisdag 7 september 2010

Händelserik helg



Kära släkten är på besök.
Tänk vad mycket man då kan hitta på att göra en solig septemberhelg i Skåne.
Titta på EM i tractor pulling. Eller VM i halmbalsrullning.
Nu var det inte sådant packleader ägnade sig åt. Lördagen avsattes istället till kvalitetsbedömning av ponnyer i Bollerup, där egna hästen Caramel fick en utmärkelse i gångarter. Det, ni.

Caramel blir kungligt ompysslad av sina undersåtar

Söndagen ägnades åt matvandring på Österlen. Sju kilometers strosande i skogar och hagar, över backar och ängar, bland kor, hästar och får. Och med några hundra meters mellanrum dukade guiden upp lokalt odlade delikatesser.
Man kan säga att betoningen låg mer på mat än på vandring.
Men vi är ju i Skåne och lever naturligtvis efter devisen: Go´mad, möen mad och mad i rättan ti´.
Hör här:
Ungtupp, utegris (till hälften vildsvin), lammkorv, rökt struts, knake, hjortstek, pastejer, morotspickles, plommontomatmarmelad, löksill, pepparrotssill, stekt inlagd sill, gäddfärsbiffar, lax, surdegsknäckebröd etcetera etcetera.


I en lövsal under träden intill en bäck dukades den första buffén upp. Kött och bröd, sallader och pastejer. Proppmätta gick vi sedan några hundra meter ut i skogen för att avsmaka hjortsteken med chutney.


Vi fick lära oss mycket av den kunniga guiden. Om vildsvin t ex. Vill man jaga vildsvin ska man tjära ett träd. Det är en doft som vildsvinen älskar. Lägger man dessutom ut godsaker som majs och spannmål har man skapat en plats som vildsvinen gärna återvänder till. Men man får akta sig för att skjuta ledarsuggan - då blir det kaos i flocken nämligen.

Tänk att sitta och dingla med benen på bron över Julebodaån medan man avnjuter sill och lax, nersköljt med skånskt färsköl.


Guiden hade tänkt på allt, t o m ett toalettbord mitt i skogen


Skogen i Lillehem


Packleaders favorit - bokskogen


Fåren betade på pastorala ängar


På de här ljungklädda backarna stod striden mellan det onda och det goda i "Bröderna Lejonhjärta". Vi ägnade oss dock åt mer fredliga sysselsättningar som att äta ljunghonung och dricka björksav.

Dagen avslutades med kaffe, spettkaka, äppelpaj och vispad grädde i sluttningen under en skuggande ek. Perfekt, helt enkelt.

Inga kommentarer: