torsdag 29 oktober 2009

Storstadsterapi


Berlin i ett collage - murkonst, museer, klimataktion, milslånga promenader med mera.

Packleader är tillbaka efter lite asfaltsblänkande, bullrig, neonglittrande storstadsterapi i höstmörkret. Välgörande på många sätt. Berlin är en vänlig och grön stad med spännande stadsdelar att upptäcka, perfekt i en god väns sällskap. En kosmopolitisk stad fylld av historia, kulturskatter, lyx och bohemkvarter. Och så resterna av muren, "den anti-fascistiska skyddsvallen", som föll för tjugo år sedan.

Medan vi var där ägde den globala aktionsdagen för klimatet rum. I Berlin manifesterades den med 350 ansiktsmasker föreställande Angela Merkel. Siffran 350 står för 350 ppm (miljondelar) - dvs den nivå koldioxidhalten i atmosfären måste ligga på för att inte planeten vi bor på ska skadas. Idag ligger nivån någonstans vid 390.
- Angie, bli vår klimatkansler! löd den tyska uppmaningen.

Se där - ett inlägg utan fyrbenta. Packleader saknade dem knappt. Kanske det berodde på att vännen B börjat odla morrhår?

torsdag 22 oktober 2009

Det magiska s-ordet


Gucci har en strategi

Packleader läser i DN om vikten av att ha en strategi.
Livet har förvandlats till ett strategispel. Oavsett om det handlar om jobbet, politiken eller kärleken.
Adjö improvisation och spontanitet. Nu är det systematik och strategi som gäller - att effektivisera allt vi gör. Det var med tydliga mål Barack Obama lyckades bli president.

Bryter man ner det på gårdsplanet jobbar Dixie hårt med sin strategi för att fylla magen. Strategerna Gucci och Puman har redan färdiga handlingsplaner för att ta sig in i packleaders hus. Signe testar dagligen sin älska-mig-strategi på oss alla. Melba har en väl beprövad (och framgångsrik) strategi för att få packleader att servera henne lite av den delikata kattmaten.
Det var bara några exempel.
Packleader har en egen strategi. Men bara för helgen. Den heter Berlin.
Vi ses, kompisar.

onsdag 21 oktober 2009

"Det känns jättebra"



Nu har Shell påbörjat markarbetena inför provborrning efter fossilgas i Sjöbo kommun. I Skånska Dagbladet ser markägaren väldigt nöjd ut på bilden. - Det känns jättebra, säger han. Man undrar: ler han hela vägen till banken?
Det här är allvar. Det är obehagligt. Det är skrämmande.
Dra ditt strå till stacken. Läs på. Och om du drar samma slutsatser som packleader - protestera!
http://www.himmelsk.se

måndag 19 oktober 2009

Ljuv musik

Idag är det en ljuvlig måndag efter en härlig helg med trevligt besök. Packleader är i stämning för lite skönt traktorsväng.

Dig it, bonnläppar.

fredag 16 oktober 2009

Party party

Party-Signe

Igår firade vi lilla G med tjugo ljuslyktor och rödvinsmarinerade kotletter. Gina, som aldrig har brytt sig om något annat än kattmat, visade stort intresse för såsen. Nu vet man vad hon går igång på: rosmarin och oregano.
Idag firar vi Sankt Gallus dag.
Ni kanske inte visste det?
Den 16 oktober är en viktig dag för bonden. (Undrar om han vet det.) Regnar det blir nästa års skörd god.
"När det regnar på Galle
växer det korn på knalle."

onsdag 14 oktober 2009

Ett slags rekord

Melba och Dixie

Okej.
Ni ser postlådorna.
Dit cyklar grannen varje morgon för att hämta tidningen. Han syns bra i sin neongula väst.
Hundarna ser honom också. Idag slog vi ett slags rekord.
Tre hundar, två mattar.
Tre hundar jagade vilt skällande efter honom på grusvägen och tvingade honom att stanna med med hjälp av indiantricks som hopp och skutt och cirkelrörelser. Två mattar kom rusande för att reda upp situationen.
Hundarnas motiv skiljer sig ju lite åt. Två av dem vill bara hälsa, den tredje vill verkligen skälla ut honom.

tisdag 13 oktober 2009

Perspektiv



Plötsligt ser man tillvaron ur en ny vinkel.
Lilla gärdsgårdsperspektivet till exempel.
Det öppnade sig igår.
Packleader och MeSig matte var ute på hundpromenad och vandrade hemåt över fältet. Hundarna sprang och sniffade strax bakom. Nästa gång vi vände oss om syntes bara Melba till. Men Dixie då? Och Signe?
De var som uppslukade.
Tills vi lyfte blicken. Långt, långt borta på grannens fält syntes en ljus och en lite mörkare prick röra sig i cirklar.
Det var bara att klättra över gärdsgården och rusa över grannens mark, ropande och viftande tills vi till slut fick kontakt igen och kunde vända tillbaka hem.
Ett litet äventyr i vardagen.

Sedan finns ju stora skånska skyline-perspektivet.
Faktum är att vindkraftverken bara blir fler och fler. Klungorna av smäckra, vita pelare tätnar längs E22:an. På hemväg en höstkväll syns bara de röda lamporna i toppen som glödande ögon i mörkret.
Packleader tycker de är vackra. Och det känns hoppfullt att se att förnyelsebar energi tas i anspråk när Shells fossila gasäventyr hänger så hotfullt över oss.
Läs själva på: http://www.himmelsk.se/

söndag 11 oktober 2009

Fossilt värre



Det är långt ifrån över.
Samma dag som miljönämnden sa nej till Shells provborrningar efter fossil gas i kommunen, sa byggnadsnämnden ja till att Shell får sätta upp en arbetsplats. Så nu har Shell överklagat det ena beslutet och grannarna det andra.
Och i Sjöbo har en politiker blivit JO-anmäld för att sitta på två stolar - han är ordförande i miljönämnden, som sa ja till Shell, och anses samtidigt ha egen vinning av att gasprojektet blir verklighet.

Nu får ni hjälpa till!
Gå in på http://www.himmelsk.se och läs. Skriv sedan under protestlistan om ni instämmer.

torsdag 8 oktober 2009

Poop-oop-i-doo


Sweet Signe

Det är visserligen Nobelpristider, men ibland finns det anledning att uppmärksamma även sådana fiffigheter som aldrig kommer att belönas. Om inte annat för att de lockar fram ett leende - och veckans ord i packleaders kalender är just: "Ett leende kostar mindre än elektriskt ljus och ändå lyser det upp mer i ett hem."

Säg emot det om ni kan. Nu kör vi.

Under avdelningen ”There´s so much we need” kan packleader idag tipsa om en piffig behållare att skruva fast på hundkopplet, en port-a-poo. Som namnet antyder kan man lägga plastpåsen med hundbajs i den så att man slipper hålla den i handen medan man letar efter en latrin. Finns i tre färger: svart, blått och rosa. Och i två storlekar: en för den stora bajshögen och en för den lilla miniklutten.

Så här ser den ut ...

... och så här funkar den.

Den som vill kan också köpa sig en egen oops bag. I den har man påsarna innan de är fulla med bajs och stoppas i port-a-poon. Dessa oumbärliga ting finns på http://harligahund.com/

Och om det är mörkt ute och man har svårt att hitta högarna som doggen gjort är det just nu extrapris på bajsletarlampor i hund- och kattbutiken i Eslöv. Packleader är väldigt nyfiken på hur de fungerar. Lyser de med ett särskilt bajsuppfångarljus? Skruvar man fast även dem på kopplet?
Upplys mig, någon!

onsdag 7 oktober 2009

Brittsommar


Vadå, brittsommar?

Idag är det brittsommar.
Johodå, den brukar infalla den 7 oktober, på Birgittadagen.
Då kan man spå väder. Och eftersom det regnar idag kommer det att bli en mild vinter. (Hade det varit vackert och soligt skulle det kommande året ha blivit torrt, och hade det blåst nordliga eller ostliga vindar skulle vintern ha blivit kall.)

Några timmar senare, kl 14.12 blåser det från diverse väderstreck och solen är framme. Saken är klar. Prognosen får revideras: Det kommer att bli en mild och kall, torr och regnig vinter.

måndag 5 oktober 2009

När Signe outar tungan


Får jag pussa dig?

Inatt var Gina ute till klockan ett, den lilla partypinglan. Men sedan kom hon in, åt lite nattmat och sov hela natten i packleaders säng.

Nu när Gina har reclaimat huset är det mesta som vanligt på gården.
Signe tycker det är nice . Gina innebär ju ännu ett tillfälle att outa sin tunga, tänker hon. Och Signe älskar att pussa alla - djur som människor.


Får jag pussa dig, Gina?


Får jag pussa dig, Puma?


Får jag pussa dig, Pluto?

Nej, Pluto vill inte. Faktum är att Pluto inte skulle ha någonting emot att Signe blev en give-away. Och Gina också kanske? Blir det ingen deal hotar Pluto med lite fyrbent bitchslapping.

Så där, nu har packleader bidragit lite till utarmningen av det svenska språket. En och annan anglicism rensar säkert magen.
Over and out från gården.

söndag 4 oktober 2009

Ett hundliv

Hundpacket

"En morgon vaknar du av hundskall:
oktober skäller som en raggig hund."

Werner Aspenström.

Så är det.
Det regnar inte småspik, men hagel. Blåsten sliter i markisen över köksfönstret. Solstolarna ligger upp och ner på gräsmattan som om de kastats omkring av en jättehand. Höstens första strömavbrott kommer mitt under lördagsfilmen - helt kort, men en föraning om mörkret som faller.

fredag 2 oktober 2009

Nya tider

Också en idyll

På Victoria Benedictssons tid kom järnvägen till Hörby, en händelse så genomgripande att hon skrev en dikt om det. Om den nya tiden som bröt in, om världen som öppnade sig. ”Järnfålen frustar och ångan sjuder, svänger i virvlar mot himlen opp …”

Det var på 1880-talet, för ca 130 år sedan, och järnvägen har längesen försvunnit igen.

Nu ska Hörby få sitt första höghus och packleader tycker sig förflyttad till en 50-talsbubbla. Många väntar med förtjusning på den åtta våningar höga skyskrapan. Lokaltidningen har varit där och fotat första spadtaget. Grävskopan är på förstasidan i senaste numret. Med kommunalrådet vid spakarna. Och alla de närvarande fick chansen att åka upp i räddningstjänstens stegbil och uppleva höjden. 32 meter. Den nya tiden bryter in igen.

Packleader förflyttas tillbaka till barndomen, när den lilla hemstaden fick sitt första höghus. Stjärnhuset kallades det – sju-åtta våningar högt det med – och dessutom låg det på en kulle, vilket fick det att framstå som ännu högre. Så stolta och imponerade vi var. Wow! Manhattan, släng dig i väggen liksom.

Och nu, Hörby. Är det inte rörande? Oskuldsfullt? 50-talistiskt? På något sätt.

Samtidigt – en annan verklighet: ”Vik hädan, gasborrare!” utbrister kommunalrådet i sin blogg, nöjd med att miljönämnden förbjudit Shell att provborra efter fossil gas i kommunen.
Packleader är också nöjd med det.

torsdag 1 oktober 2009

Signes lag

Sweet Signe

Efter ca fyra månader skulle livet med Signe skulle kunna koncentreras i tio budord.

1. Du skall icke terrorisera din mamma Melba.
2. Du skall icke terrorisera Dixie doula.
3. Du skall icke terrorisera gårdens katter.
4. Du skall icke attackera människonäsor med kärleksbett.
5. Du skall icke äta kattbajs.
6. Du skall icke kliva runt på gödselhögen.
7. Du skall icke simma i urinbrunnen.
8. Du skall icke ha begär till nästa hunds tuggben.
9. Du skall inga andra tofflor ha jämte dem du redan fått.
10. Du skall icke kissa på textila underlag.

Suck. Förmaningar, förmaningar. Vafasen. Egentligen kan ju tio bli ett, kort och koncist:

1. Du skall fortsätta att vara så underbar som bara du kan vara.