tisdag 18 januari 2011

I topp


Gina Tricot med svansen i topp

Visste ni att det finns en sajt där man kan se vilka böcker som låg på New York Times bästsäljarlista den dagen man föddes?
Nej, tänkte väl det. Men länken hittades på en bokblogg. Var så goda, här är den, om ni är lagda åt det hållet. Klicka här .

Packleader är i alla fall tillräckligt nördig för att fylla i dag/månad/år och se vilka böcker som sålde bäst då. (Glöm inte snedstrecken mellan siffrorna bara.)
”The Parasites” av Daphne de Maurier ligger i topp. Minsann.
Varför uppstår det en viss magi kring listor? Namn och platser blir till tecken, till ett (lekfullt) sätt att tolka vissa val i livet.
Daphne de Maurier.
En sommar för ett antal år sedan gick packleader i Daphne de Mauriers fotspår i Cornwall – plöjde hennes romaner, sökte upp miljöerna där de utspelade sig, fantiserade och njöt – medan yngsta dottern gick på sommarkurs i engelska.
Mest känd är väl Daphne de Maurier för romanen ”Rebecca”, som filmades av Alfred Hitchcock.

”Last night I dreamt I went to Manderley again ...”
Så börjar romanen. Och Manderley är i verkligheten godset Menabilly, som ligger en bit utanför staden där vi bodde.
Eller kanske hon är ännu mer känd för den novell som Hitchcock byggde filmen ”Fåglarna” på? Hur som helst, Cornwall var svindlande vackert och Daphne de Maurier ett fascinerande sällskap.

På andra plats på topplistan ligger den finske författaren Mika Waltari med den engelska översättningen av ”Sinuhe egyptiern”.
Mest fascinerad av hans förnamn, Mika.

Vilka böcker låg överst på listan när ni föddes?

Inga kommentarer: