söndag 2 januari 2011

Lösningar


Dixie i sitt nya jultäcke

Telefonsamtal på nyårsafton klockan 14.07:

- Du, de där bröden du sa verkar inte finnas. Vad kunde man ta istället?

- Pitabröd.

- Okej.

Telefonsamtal på nyårsafton klockan 14.13:

- Du, den där osten du sa, den har dom inte här ...

- Gruyère ... har du letat i delikatessdisken? Enligt Mat-Tina var det mycket viktigt att det var rätt ost.

- Nej, den finns inte. Vad kan man ta istället?

- Hm, jag googlar ... emmenthaler borde funka ...

- Det finns ingen emmenthaler heller ...

- Okej, då får det bli grevé ... det står här att det är den svenska motsvarigheten. Ta en lagrad bara.

Telefonsamtal på nyårsafton klockan 14.29:

- Du, det finns inga plommon ... vad kan man ta istället?

- Har du letat överallt? Ibland har dom frukt vid kassorna ...

- Det finns inga plommon!

- Shit, vi får tänka om. Har dom några nektariner?

- Nej, inga plommon, inga nektariner, ingenting.

- Okej, vi får tänka om. (Bläddrar febrilt i kokböcker.) Hm, köp persikor på burk. Och vispgrädde. Och flagad mandel.

De här telefonsamtalen besvarar delvis gårdagens quiz.

På nyårsafton åt packleader middag med Melbas och Signes matte och husse, grannen N med man och barn och 6 hundar samt hästkompisen S med man och barn och 1 hund.

Summa 9 människor och 10 hundar.

Förrätten bestod av tarte flambé, inspirerat av teve-Tinas nyårsmat. Den slinker med bara för att tarte flambé - eller flammenkuchen - är så sanslöst gott. Vi har en restaurang i vår grannby Önneköp som specialiserat sig på läckerheter från Alsass. Där äter vi tarte flambé varje sommar. Lyckan blev förstås total när vi nu kunde göra egna tartisar. Så här gjorde vi:

Dela pitabröden i två tunna rundlar, strö på riven ost och därefter hackad scharlottenlök och bacon som frästs i stekpanna. Klicka på och bred ut lite gräddfil och grädda i 220 grader ca fem minuter. Recept finns på recept.nu.

Desserten - den mycket uppskattade - blev en mumsig gammal 80-talare (eller möjligen 70-talare?): persikor i kolasås. Rör ihop 2 msk smör, 2 msk sirap, 1 1/2 dl strösocker och 3 dl vispgrädde och låt puttra till sirapslik konsistens. Värm burkpersikorna i stekpanna med lite av burkspadet. Slå kolasåsen över dem och strö sedan på mandelspånen. Servera med vaniljglass. Nygammalt, festligt och gott som flytande knäck.

Mitt i natten regnade det över gården och vi fick den glansis vi fortfarande har kvar. Men snön ligger i alla fall inte längre tung på taken.

Smällare? Bomber och granater, packleader hatar fyrverkerier. Precis som Melba.

Rätt rad: 2 1 x 2.

2 kommentarer:

Galina sa...

Jag var inte ute på så hal is.. ;) HIHI...

N - som i nyårsfirare sa...

Det var mycket gott och himla trevligt! Tackar!
Synd bara att jag missade att det fanns ett quiz. Jag hade ju haft alla rätt :) Vad var vinsten?