fredag 16 januari 2009

Den blå skålen

Tom?
"En katt är inte nogräknad
- bara du kommer ihåg att hon vill ha sin mjölk
på det flata, rosamönstrade tefatet
och sin fisk på den blå tallriken.
(Varifrån hon sen tar den för att äta den på golvet.)"

Citatet är från Arthur Bridges och ger packleader en anledning att berätta om den blå skålen.
Hemingways blå skål.
Under en USA-resa med döttrarna för ett antal år sedan gjordes ett besök i hans hus i Key West. Hemingway bodde där under 1930-talet. Idag är det vackra huset museum, och den exotiska trädgården bebos av 60-talet katter.

Många av katterna påstås vara ättlingar till Hemingways katter. Ungefär hälften är dessutom polydaktyla, dvs de har extra tår. Det sägs att Hemingway en gång fick en sextåig skeppskatt i present av en fartygskapten och att en del av katterna härstammar från den. Polydaktyli är för övrigt en missbildning och ingen egen ras.

Hur som helst så har de namn allihop. Varenda katt. Museet har en lista. Och de äter ur vackra blåvita porslinsskålar. Sådana kan man givetvis köpa i museibutiken. Och det gjorde packleader. Precis som många andra kattälskande besökare. Så värst unik kanske skålen inte är, men varje dag är den en påminnelse om en underbar resa.

Tänk vad mycket som ryms i en liten kattskål: hav, stränder, palmer, Highway One, ett pärlband av öar, närkontakt med delfiner, hela Disneys värld, storstadspuls, WTC – förutom Hemingways hus och katter.

3 kommentarer:

Stuterismurfen sa...

Nu har jag fått mina misstankar besannade....
Följer med spänning hur länge detta kommer att pågå :)

packleader sa...

Vadå, vadå?

Anonym sa...

Hm... kanske kan vara jag som har satt griller i huvuvdet på henne...

En trevlig påminnelse om en härlig resa! Många fina katter i det huset var det verkligen!