måndag 23 februari 2009

Hög svansföring



















Packleader har funderat på uttrycket ”hög svansföring”. Ett förvirrat begrepp när det används i politiken. Ibland betyder det offensiv och har en positiv klang. Till exempel om en politiker säger att Sverige har haft hög svansföring vad gäller IT-politiken och ska fortsätta med det. En politisk prioritering. Men ofta verkar hög svansföring i politiken mest handla om retorik. Om att lyfta fram sin egen förträfflighet. En förträfflighet som inte sällan saknar grund. Det blir inte så mycket gjort. Mycket snack och liten verkstad alltså. I den politiska debatten har hög svansföring faktiskt oftast en negativ klang med ett stänk av inbilskhet.

Hög svansföring är något annat i djurens värld. Det betyder väldigt ofta glad. Hej-här-är-jag-glad.

Gina med svansen upp i vädret

Ta katter.
För en katt är svansen är ett tydligt redskap för kommunikation. Några exempel: En katt med svansen rakt upp hälsar glatt och vänligt. En katt med svansen rakt upp och tippen böjd är mycket intresserad och vänligt stämd. En katt med svansen rakt upp och där hela svansen eller bara tippen darrar visar tillgivenhet.


Gå på rad med svansen glad

Och hundar då?
Svansen spelar ju en viktig roll i hundens kroppsspråk också. Med svansen talar hunden om ifall den är glad eller rädd eller leksugen eller något annat. Hög svans betyder frimodig, självsäker, nyfiken. Låg svans betyder ängslan, undergivenhet. Något som var mycket tydligt när Dixie var ny i vår familj. Den första tiden var hög svansföring främst reserverat för promenader i koppel. I de flesta andra fall hängde svansen ganska rakt ner. Nu för tiden är det allt som oftast hög svans som gäller.

Alla vet ju att glada hundar viftar på svansen, eller hur? Nu har forskning visat att det är mer komplicerat än så. Enligt en studie som publicerats i vetenskapstidskriften Current Biology betyder en hundsvans som viftar åt vänster att hunden ser något positivt som den vill fram till. Den blir glad. Men om svansen drar åt höger när den viftar ser hunden något den vill komma bort ifrån och viftningen uttrycker alltså missnöje.
Det här kan man inte se med blotta ögat, utan det har man kommit fram till med hjälp av kamera och bildanalys. Och det spelar ingen roll hur snabbt svansen viftar heller, vilket antagligen beror på att signaler om trevliga eller otrevliga saker hanteras i olika delar av hundens hjärna.


Elsa med glad svans och Grynet

Hästar kan också ha hög svansföring. Det händer när de är upphetsade och spända. Till exempel om någon lägger sig på ridbanan mitt under hästarnas löshoppning och gör en snöängel. Då får treårshingsten garanterat hög svansföring.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant svans-läsning!

Härliga kattungar - vill tillägga eftersom bildtext saknas att det är Muttis bäbisar från första sommaren här.

(Melba hälsar med en glad svansviftning också)

Anonym sa...

Borde vara olagligt att sätta in bilder på söta små kattungar. Habegäret satte i gång direkt....

(Annehillshussen är snart rikskändis för sin snöängel).