fredag 27 februari 2009

Ömsom kakafoni, ömsom eufoni

Dixie och Melba

Man kanske skulle kunna tro att det är tyst på landet. Men packleaders vardag är fylld med ljud. Läten från katter, läten från hundar. Missljud blandas med välljud.
- Kattens läten har en ganska underordnad betydelse, säger biologen Susanna Rosén i en intervju på nätet. Läten i samband med aggression är ett spel för galleriet, ett försök att skrämma motståndaren och undvika en konflikt.
Susanna Rosén har zoologi som specialitet och har skrivit boken ”Varför gör katten så?” Enligt henne använder katten mest läten för att förstärka budskap som den redan försökt förmedla med sitt kroppsspråk.


Bollen säger "mau" = Ser du inte att skålen är tom?

Ett mjau kan tolkas på olika sätt beroende på var katten läggen betoningen. Om "m" är starkast vill katten ha kontakt. Om betoningen ligger på "j" kan katten ha ont. Om "a" är tydligast vill katten ha något. Ett starkt avslutande "u" tyder på att katten är missnöjd.
Om katterna gillar varandra använder de ett stilla mrr-ljud sinsemellan. Fräsande och morrande uttrycker förstås motsatsen. Allt enligt Susanna Rosén.

Här på gården har vi krr och prr vid sidan av mrr. Och förutom mjau har vi även ouiii och miiij.
Sedan finns det förstås individuella variationer. Puma Chanel är exempelvis mer krr, medan Pluto är prr. Gina är mest miij, skenbart ynkligt. Men det skenet bedrar.


Gina säger "miiij" = Släpp ut mig, människa!

Hundarna har sin egen ljudkatalog. Fem grundläten finns det:

  • Gnäll, gnyende = barnsliga ljud.
  • Skall, morrande = varnande ljud.
  • Ylande = lockande ljud.
  • Gläfsande = flyktljud.
  • Låga strupljud som uttrycker tillfredsställelse.
Klicka här om du vill läsa mer om hur hunden använder rösten: http://www.hunderiet.se/hundens_kommunikation3_4.htm


Melba - den sjungande hunden

Melba skäller och gnäller gärna. Men hon har också en annan specialitet. Hon ylar. Så fort hon blir ensam en liten stund ylar hon efter sin flock. Ibland kan "sången" även triggas igång av en gäll telefonsignal, eller också kan det vara matte eller husse som ylretas. Då ylar Melba med människor.
Även vargar ylar tillsammans – det är ett sätt att samla flocken och känna gemenskap. Det finns olika typer av ylande hos vargar. De kan yla av ensamhet eller hotande fara. Och ibland uttrycker ylandet en fråga: "Var är du?" eller tillfredsställelse: "Fest! Kom och fira!".


Med ett litet skall bjuder Dixie in till lek.

Dixie har nog gårdsrekordet i olika ljud. Hon skäller en hel del, gnäller väldigt sällan, ylar aldrig vad vi vet. Men hon grymtar, grumsar, smaskar, morrar, skrockar, snusar, knarrar, kraxar, krämtar, rosslar och harklar sig.

Hur det låter? Svårbeskrivbart. Öhh öh öh öh uh uh uh uh yh yh yh yh. Ungefär.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Underbar bild på Melba - skägget i hela sin härlighet fick visa upp sig!

Anonym sa...

Underbara bilder!!