torsdag 5 februari 2009

Kiss, kiss, kiss

Puma Chanel

Tvättmaskinen går på högvarv. Det har visat sig att den pälsklädda patienten lönat oss illa för vården.
Puma har kissat ner de flesta täcken och madrasser hon kunnat hitta. Nu har hon fått gå ut igen. Packleader tvättar och undrar varför hon har djur överhuvudtaget. Åtminstone inne.

Vad är detta för kisskommunikation? Är det protest? Ingår det i sjukdomen? Eller revirmarkerar hon rentav?

Läser på nätet att också honor kan göra det. I synnerhet om de anser sig vara ranghöga och gör anspråk på ledarskapet i gruppen. Visserligen är det mindre vanligt att kastrerade katter revirmarkerar, men om alla katterna i en grupp är kastrerade blir de teoretiskt sett ranglåga allihop jämfört med okastrerade katter. Och finns det inga okastrerade katter kan det uppstå en form av hierarki. Då ska rangordningen göras upp, och i samband med det kan alltså markeringsbeteendet komma tillbaka.

Långsökt? Ja, i det här fallet är det nog det. Puma brukar ju trots allt vara inne på besök en hel del och känner både Pluto och Gina väl. Rangordningen borde vara uppgjord. Skulle förhållandet förändras bara för att hon har fått bo inne några dygn?

Packleader surfar vidare och läser om katter som plötsligt börjar kissa utanför kattlådan på mjuka underlag. Det brukar vara ett tecken på stress och/eller smärta. Katter är ju väldigt renliga djur.

”Katter kissar inte nödvändigtvis oftare för att de har urinvägsinfektion, och inte heller märker man att de har ont. De väljer mjuka underlag just för att det gör ont, och de kan förknippa sandlådan med smärta.”
Här hittade jag informationen: http://katter.ifokus.se/

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra att du har hittat lösningen på problemet mojjan :)